Gezondheidszorg

zec-g-1Net als bij het onderwijs zorgde President Kaunda in de jaren zestig voor een basis gezondheidszorg tot op plattelandsniveau. Ook Chivombo kent zo’n ‘rural health clinic’: een klein gebouwtje middenin het dorp als dagelijks geopende polikliniek. Eenmaal per maand heeft een regionale dokter er spreekuur. Ook de zwangerschaps- en kraamzorg gebeurt vanuit deze kliniek, evenals de voorlichting over AIDS. Daarnaast heeft Chivombo, zoals elk Zambiaans dorp, een ‘health officer’ toegewezen gekregen die kleine ingrepen kan doen en voorlichting geeft over hygiëne en preventie van ziektes.
Bij acute ziekte of verwondingen is er een missieziekenhuis 35 km verderop in Chavuma. Ambulances zijn er niet, dus de patiënt moet door een familielid op de fiets worden gebracht, of langs de weg wachten en hopen op een lift.

Uitbreiding kliniek

 

zec-g-2Enkele jaren geleden beschikte de health clinic in Chivombo (boven) maar over twee bedden om mensen op te nemen. Bovendien moest een mannelijke bedpatiënt zijn boeltje pakken als er in dezelfde kamer een vrouw werd opgenomen. Om deze situatie te verbeteren heeft Stichting Chivombo voorgesteld een nieuwe vleugel te bouwen naast de bestaande kliniek, met twee kamers met elk vier bedden. Dit gebouw (links) is in 2010 geopend. Dit had als positieve uitwerking dat de regering niet achter wilden blijven en een health-officer erbij heeft aangesteld.