Over de stichting

Stichting Chivombo heeft als doel de verbetering van het onderwijs en de gezondheidszorg in het Zambiaanse regio’s Chivombo, Chavuma en Zambezi. Door die verbetering krijgen vooral kinderen betere kansen om zich te ontwikkelen. Dat draagt bij aan hun eigen geluk en aan dat van hun naasten.

De stichting startte in 2007 en heeft al het nodige bereikt.

Voor de school is in 2009 een extra klaslokaal gebouwd en in 2014 is er een apart gebouw voor de bibliotheek gerealiseerd, die inmiddels ingericht en in gebruik is. Verder worden er sinds 2007 jaarlijks lesmaterialen aangeschaft en beschikt de school nu over twee computers. Mede hierdoor zijn de resultaten van de leerlingen sterk verbeterd – zo sterk, dat de school onlangs als 3e uit de bus kwam bij een jaarlijks vergelijkend onderzoek onder scholen in de regio.

Voor de gezondheidskliniek is een nieuwe vleugel gerealiseerd voor de opname van patiënten, waardoor de kliniek nu over 8 bedden beschikt – een grote verbetering ten opzichte van de oorspronkelijke twee. Mooie spin-off van de investeringen is dat de Zambiaanse overheid zich inmiddels ook verplicht voelt haar bijdrage te leveren. In 2014 is begonnen met de bouw van een IT trainingscentrum. In verband met de benodigde toegang tot internet komt dit trainingscentrum in het district Zambezi, op 55 km van Chivombo. Eind 2016 is de bouw afgerond, en in 2019 is de inrichting van het IT trainingscentrum voltooid. Ideeën voor meer verbeteringen liggen klaar om uitgevoerd te worden.

Alles wordt grotendeels mogelijk gemaakt door donaties vanuit verschillende fondsen en stichtingen, zoals de Stichting Dowilvo van de Doopgezinde Kerk, de Stichting Ziekenverpleging in de V.D.G.H., de Stichting Pieter Bastiaan, Elsevier Foundation en Stichting Weeshuis der Doopsgezinden. Daarnaast ontvangt de stichting kleine en grote giften van particulieren, en wordt (bijna) jaarlijks meegedaan aan sponsorlopen zoals de Dam-tot-Damloop.